Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye alapján a Pedelec2020 pályázat első körében egyértelműen az olcsóbb, közlekedési célra alkalmas pedálszenzoros pedelec kerékpárok vásárlásához pályáztak támogatásért leendő tulajdonosaik. A nyomatékszenzoros, túrázásra/rekreációs sportolásra is alkalmas e-bike-ok vásárlásához jóval kevesebb támogatási igény érkezett.

A mostani pályázati kiírás során (az első pályázati időszak 2020. november 23-27. között zajlott) 725 pedálszenzoros és 302 nyomatékszenzoros elektromos kerékpár vásárlására érkezett be támogatási igény. Ez azt jelenti, hogy körülbelül két és félszer annyian választják a pedálozás hatására a fordulatnak megfelelő direkt rásegítést adó pedeleceket. A sokkal kifinomultabb, a pedálra kifejtett erőt, sebességet és fordulatszámot figyelembe vevő nyomatékszenzoros bringák kevésbé voltak kelendők, pedig ezek jóval sokoldalúbb, túra és sport használatot is lehetővé tesznek, ugyanakkor drágábbak is.

Korábbi cikkünk a pályázattal kapcsolatos tudnivalókról: http://ebikeproject.hu/pedelec-2020-a-legfontosabb-informaciok-az-e-bike-vasarlashoz-igenyelheto-allami-tamogatasrol/

Az ITM közleménye szerint Kaderják Péter energia- és klímapolitikai államtitkár pozitívan értékelt: „Kijelenthetjük, ez az elektromobilitást ösztönző pályázatunk is sikeres, hiszen az elmúlt napokban összesen 1027 pályázat érkezett összesen több mint 110 millió forint értékben”. A második pályázati kör 2020. december 28-án indul és 2021. január 1-jén zárul majd, és 2021. október 29-ig havi rendszerességgel, vagy a keret kimerüléséig lehet majd pályázni. 

Az ITM a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében hirdette meg 1 milliárd forintos keretösszegű pályázatát elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához. Kaderják Péter elmondta, láthatóan az elektromos autók és robogók mellett hamarosan egyre több elektromos rásegítésű kerékpár is szeli majd az utakat, hiszen már az első héten igen szép számmal érkeztek be támogatási igények a pályázatot lebonyolító IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-hez.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az IFKA 20 munkanapon belül dönt a pályázat támogathatóságáról, majd újabb 10 munkanapon belül, a pályázati portálon keresztül kiadja a vásárláshoz szükséges támogatási okiratot a nyertes pályázó részére, így a leggyorsabbaknak akár a megvásárolt kerékpár lehet a karácsonyi ajándéka.

A kiírásban magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen elektromos rásegítésű kerékpárokhoz, elsősorban munkába járásuk megkönnyítése érdekében. A pályázat benyújtásához ennek megfelelően munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot kell csatolni. A támogatás a jármű értékének legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig. 

X