Az Európai Unió tanácsa ÁFA-csökkentésekről egyezett meg december 7-én. A tagállamok a jövőben a hagyományos és az elektromos rásegítéses kerékpárokra érvényes ÁFA-kulcsot is csökkenthetik.

Nemcsak a kerékpárokra és e-bike-okra, mint termékekre, hanem a kölcsönzéssel, szervizeléssel és szállítással kapcsolatos szolgáltatásokra is alkalmazható lesz az ÁFA-csökkentés. Minden európai kerékpáros-szervezet üdvözölte a döntést, ami tovább generálhatja a „kerékpár-bumm”-ot.

A korábbi reformjavaslatok (2018) szerint az e-bike-ok-at még nem vették bele azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a körébe, melyekre a társadalom fejlődésére gyakorolt pozitív hatásuk miatt az 5%-os minimális ÁFA-kulcs alkalmazható. A kerékpáros szervezetek lobbijának köszönhetően azonban végül bekerültek az elektromos rásegítéses bringák is.

Manuel Marsillo, a CONEBI (Európai Kerékpárgyártók Szövetsége) így nyilatkozott a döntésről: „Régóta lobbiztunk az ECF-fel (Európai Kerékpárosok Szövetsége) közösen, aminek végre meglett az eredménye. Az ÁFA-csökkentés lehetősége egyedülálló lehetőség az európai kormányok számára, hogy kézzel foghatóan támogassák és népszerűsítsék a kerékpározást.”

A tagállamok (így Magyarország is) saját törvényhozásukon belül dönthetnek majd a kerékpárokhoz és e-bike-okhoz kapcsolódó ÁFA-csökkentésről.

X