A hónapok óta tartó bezártság után megnyíltak a kerékpáros rendezvények is, a kétnapos bringás fesztiválként újra induló Tour de Gyöngyös keretein belül sikerült megrendezni az első nagyobb e-bike túrát is terepen, a Mátra ösvényein. 

Június 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap is indultak túrák közel 40 fő részvételével, felfedezve Sástó környékének aszfaltozott és burkolatlan bringás útvonalait. A résztvevők a 30 kilométeres útvonalon a Nagy Halmaj rét vagy a Szalajkaház érintésével nem csak a Mátrai tájakkal ismerkedhettek, hanem az elektromos rásegítéses hegyikerékpárokkal is.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország jóvoltából a kisebb csoportok tagjai összteleszkópos pedeleceket próbálhattak ki. Ezekkel a bringákkal lényegesen könnyebb a kemény emelkedők leküzdése, mint hagyományos kerékpárral. A csillapításnak, valamint a ballonos terepgumiknak köszönhetően sokkal biztonságosabbak is burkolatlan erdei utakon. 

A nyomatékszenzoros pedelec kerékpárokról: a pedelec kerékpárokon nem helyettünk dolgozik az elektromotor, hanem csak segít. Vagyis nem egy gombot nyomogatva adagoljuk a motorerőt, hanem különböző programmódot választva a rendszer csak rásegít. A nyomatékszenzor, a sebességszenzor és a lábfordulat mérő segítségével a program elemezi a szituációt, és saját erőfeszítéseinkhez pont annyi segítséget ad, amennyit szeretnénk. A kerékpárt mindig hajtani kell ahhoz, hogy haladjon. Így megmarad a sportolás élménye is, ugyanakkor mégsem fog gondot okozni, hogy feljussunk egy meredek emelkedőre, akár nehéz terepen is.  

X